You are currently viewing Lentilele progresive

Lentilele progresive

Ce sunt lentilele progresive?
Lentilele progresive arată ca orice alte lentile prescrise pe care le-ați putea avea la ochelari, dar au un talent ascuns: fiecare conține mai multe prescripții sau „puteri”. Dacă aveți nevoie de prescripții separate pentru ochi pentru a vedea clar la distanțe diferite, lentilele progresive le pot acomoda probabil pe toate cu o singură pereche de ochelari. Acestea vă permit să efectuați sarcini care necesită vedere de aproape, vedere intermediară și vedere la distanță fără a schimba ramele sau a vă scoate ochelarii. Ochelarii progresivi poartă câteva nume. Le puteți auzi denumite bifocale „fără linie”, trifocale sau multifocale, sau chiar ca varifocale. Unii oameni le numesc lentile de adiție progresivă, care pot fi prescurtate la (foarte drăguț) acronimul PAL.
Cum funcționează lentilele progresive?
Lentilele progresive au zone destinate vederii de aproape, intermediare și la distanță. Aceste zone se amestecă una în cealaltă, așa că schimbarea puterii este – ați ghicit – progresivă, mai degrabă decât bruscă. De obicei, partea superioară a obiectivului ajută la vizualizarea la distanță și intră în joc atunci când privești drept înainte. Porțiunea din mijloc este destinată vizionarii intermediare, cum ar fi atunci când consultați ecranul computerului, privind ușor sub nivelul ochilor. În cele din urmă, zona de vedere de aproape tinde să fie în partea de jos a lentilei și face ca sarcini precum citirea și coaserea să fie ușoare.
Progresive vs. Bifocale și Trifocale
Progresive, bifocale și trifocale sunt toate tipuri de lentile multifocale. Cu toate acestea, ultimele două tipuri își împart zonele diferite cu linii vizibile și nu au gradațiile fără întreruperi între puteri pe care le au lentilele progresive. Când te uiți la o lentilă bifocală, vei putea vedea câmpul distinct destinat vederii de aproape; este adesea o zonă în formă de jumătate de lună poziționată în partea de jos a lentilei. De asemenea, veți putea indica cele trei zone conturate pentru viziunea de aproape, intermediară și de la distanță pe o lentilă trifocală.
Lentilele progresive au zero linii care perturbă suprafața lentilei. Acestea acoperă, de asemenea, o gamă mult mai largă de puteri decât cele bifocale și trifocale. O persoană care poartă lentile bifocale ar putea avea dificultăți să vadă ceva la o distanță intermediară (gândiți-vă: la distanță de braț), deoarece nu există nicio zonă „în mijloc” pe lentilă – există doar zone de vedere la distanță și de aproape. Cu lentilele progresive, aproape întotdeauna vei putea găsi puterea potrivită pentru nevoile tale de videre.
Cine ar trebui să poarte ochelari progresivi?
Progresivii pot aborda probleme multiple de vedere, dar sunt cel mai frecvent utilizate pentru a corecta efectele prezbiopiei. Presbiopia este o afecțiune oculară legată de vârstă, cauzată de îngroșarea cristalinului ochiului și slăbirea mușchilor din jurul acestuia. Când lentila nu poate fi mișcată sau focalizată la fel de ușor, vederea de aproape se înrăutățește, iar obiectele par neclare atunci când sunt în apropiere. Simptomele prezbiopiei încep de obicei să apară în jurul vârstei de 40 de ani și mai mult de jumătate din populație le va experimenta. Nu este de mirare că lentilele progresive devin din ce în ce mai populare! Totuși, purtarea ochelarilor progresivi nu este neapărat un semn al vârstei tale. De asemenea, s-au dovedit utili pentru copiii care au probleme cu mușchii ochilor și/sau concentrarea ochilor.

Lasă un răspuns